Barcelona

Barcelona är Spaniens näst största stad. Bara huvudstaden, Madrid, är större. Barcelona är regionhuvudstad i Katalonien. Här talas både spanska och katalanska. När du tar dig runt i staden, antingen i bil eller med tunnelbanan, kommer du att märka att skyltar står på både spanska och katalanska. Barcelona med omnejd är modernt och ungefär 5 miljoner människor bor här.

En turistfavorit

Många turister tar sig till Barcelona och det är inte svårt att förstå varför. Det är svårt att hitta andra städer som kan erbjuda samma rika utbud av sevärdheter, samma behagliga klimat under största delen av året samt en uppsjö av ställen med riktigt bra mat och dryck. Den sportintresserade har säkert hört talas om FC Barcelona med sitt berömda fotbollslag. De spelar sina hemmamatcher på en av världens största stadion, Camp Nou, som nu ska växa ytterligere!

Det har blivit svårt att få tag i biljetter numera, men det är inte omöjligt, särskilt när det gäller matcher mot mindre kända lag. I själva staden ska man definitivt besöka den halvfärdiga kyrkan La Sagrada Familia, La Rambla med alla statyer, Cala Montjiuc med utsikt över hela Barcelona och inte minst hamnområdet med alla mysiga restauranger och caféer. Om du gillar sol och bad så hittar du det också i Barcelona – det finns en strand precis i centrum och längs med stadens båda sidor finns milsvida sandstränder.

Den närmaste flygplatsen är El Prat som ligger bara 10 km från centrum. I närheten finns också Reus en bit (77 km) söderut. Den används främst av lågbudgetflyg. Detsamma gäller för Girona flygplats, 90 km norr om Barcelona.

Upplev mycket i Barcelona med hyrbil

Om du vill se mer av kustlinjen Costa Brava, direkt norr om Barcelona, kommer en hyrbil att vara praktisk. Många hyrbilsfirmor har kontor på flygplatsen i Barcelona och de flesta större firmor finns här. De lokala biluthyrarna, Centauro och Gold Car, har också kontor här och på många andra platser i Spanien.

De stora internationella bolagen har också kontor på flygplatsen. Hertz är världsledande, Avis är inte heller litet och även Europcar är ett av Europas största bolag. Du hittar också Sixt, Budget och Enterprise. Det smidigaste för att hyra bil här brukar vara att göra det online via någon resebyrå eller med hjälp av en specialiserad hemsida, såsom www.car-hire.net.

Några goda råd innan du sätter dig bakom ratten

Det finns några saker som är viktiga att komma ihåg innan man ger sig ut med bil i Spanien. Polisen håller koll på trafiken ordentligt, så se till att hålla dig till reglerna. Att bli stoppad av polisen under semester är sällan något att längta efter. Tryck här för att se vilka regler som gäller i spansk trafik.

Använd Barcelona som utgångspunkt och upplev Costa Brava i bil. Inom relativt kort tid kan du ta dig till flera kända strandorter, såsom Malgrat de Mar och Lloret de Mar. Ännu längre norrut om de gamla fiskebyarna hittar du Salvador Dali’s barndomshem. Du kan alltid bara köra runt i landsbruksregionerna och njuta av vyerna, och kanske stanna till för ett litet glas vin på någon vingård.